prevencija i rano otkrivanje kljuc su uspeha - preglede obavlja magistar medicinskih nauka
pocetna
usluge
jetra
z. kesa,slezina
pankreas,aorta
bubrezi
besika,dojka
k.s. vrata
s.zl.,m.tkivo
centar za odvikavanje od pusenja
centar za smanjenje telesne mase
Intolerancija na hranu
staracki dom

zucna kesa i slezina

Zucna kesa predstavlja formaciju koja sluzi kao rezervoar zuci. U njoj organizam nakuplja zuc koju nakon ingestije hrane luci u dvanaestopalacno crevo u cilju varenja tj. olaksane apsorbcije masti tako sto stvara lako svarljive micele (slicno deterdzentu kod pranja masnog sudja). Kod nekih osoba genetski kao i kod stvaranja litogene zuci neadekvatnom ishranom dolazi do formiranja kalkulusa koji mogu izazvati tzv zucne kolike ili ti napad zuci koji ukoliko se na vreme ne primeti i ne tretira na adekvatan nacin moze uvesti u akutno hirursko stanje visokog stepena urgentnosti(npr.akutni pankreatitis,...)Dokazano je da je kamen u zucnoj kesici jedini uzrok nastanka karcinoma zucnih puteva i zucne kesice.eho nalazi1. Jedan konkrement u žučnoj kesici
2. Akutna inflamacija žučne kesice sa konkrementima
3. Brojni, sitni konkrementi u žučnoj kesici.Debeo zid, znak hronične inflamacije.
4. Tri konkrementa u žučnoj kesiPresavijena zucna kesica levo cesto uzrok nespecificnog bola pod desnim rebarnim lukom vezan sa unosenjem hrane.
Desno slika normalnog ultrazvucnog nalaza slezine koja cesto moze biti mesto brojnih hematoloskih promena, tako da je uputno i vrlo racionalno napraviti ultrazvuk stomaka kod svake nenormalnosti u krvnoj slici, kao i kod srcanih oboljenja.